Kerk en Kunst

‘’Op stilte afgestemd’’ Iconenexpositie

Iconen in een protestantse kerk? Jazeker, de iconentraditie dateert uit de tijd van de ongedeelde kerk, de periode voor het oosterse schisma in 1054, toen Rome en Byzantium (Constantinopel, Istanbul) nog geen eigen weg waren gegaan. Paulus schrijft dat Christus de icoon (het beeld) van de onzichtbare God is.

Het zijn er niet zoveel als in een Grieks-orthodoxe kerk. Maar het werk van de Noordwijkse iconenschilder Piet van der Ploeg laat zien welke mogelijkheden deze vorm van kerkelijke kunst in zich heeft. Eigenlijk moeten we hem geen schilder noemen, maar schrijver. Iconen worden, volgens kerkvader Johannes Damascenus, geschreven: “Schrijf dit alles in woorden en kleuren.”

Piet van der Ploeg verdiepte zich in de cultuurhistorische en theologische achtergrond van de icoon. Hij reisde zelfs naar de Oekraïne om zich aan de universiteit van L’viv, de oude hoofdstad van Galicië, te bekwamen in het icoonschilderen. Zijn cursussen in Noordwijk droegen bij aan een herleving van de icoonkunst en onder zijn discipelen bevinden zich ook enkele Wassenaarders.

Expositie: Op stilte afgestemd

Feestelijke opening: 21 februari, 15.00 uur

Plaats: hal Messiaskerk

Openingstijden: 28 februari en 7 maart, 15.00-17.00 uur